Bize UlaşınBize UlaşınKullanım KoşullarıAydınlatma MetniSite Haritası
BaşlangıçAmacımızHakkimizdaBasın Bültenleri21 Eylül Dünya Alzheimer Gününde Zirveye Yolculuk!
21 Eylül Dünya Alzheimer Gününde Zirveye Yolculuk!

Alzheimer hastalığına karşı gönüllü destek veren dağcı ve Alzheimer aktivisti Alan Arnette, Alzheimer’in hastalar, yakınları ve toplum için oluşturduğu soruna dikkat çekmek amacıyla 21 Eylül Dünya Alzheimer Gününde, Kilimanjaro’ya tırmanacak. Arnette tırmanışlarıyla Alzheimer dernekleri için 1 milyon dolar toplamayı hedefliyor. Kampanyayı Pfizer’in de ortak olduğu Alzheimer İmmünoterapi Programı finanse ediyor.

21 Eylül 2011, İstanbul – Arnette, Alzheimer hastalığı hakkında farkındalık yaratmak ve Alzheimer araştırmaları için 1 milyon dolar toplamak amacıyla bu yıl her kıtada en yüksek 7 zirveye tırmanmayı hedefledi. Antarktika’daki Vinson Masifi, Arjantin’deki Aconcagua, Nepal’deki Everest ve Alaska’daki Denali’nin ardından Rusya’daki Elbrus Dağı, Arnette’in beşinci tırmanışı oldu. 21 Eylül Dünya Alzheimer Gününde, Arnette Afrika’da 7 zirveden altıncısı olan Kilimanjaro’ya tırmanacak. Hedefteki yedinci zirve ise Endonezya’daki Carstensz Piramidi. Yedi zirveye de bu yıl içinde tırmanmayı hedefleyen Alan, başarılı olduğu takdirde bu zorlu işi başaran az sayıdaki dağcıdan biri olacak.

Arnette bu iddialı zirve yolculuğunu, henüz kesin tedavisi olmayan Alzheimer hastalığı nedeniyle 2009’da hayatını kaybeden annesi Ida Arnette’ye ithaf ediyor. Alzheimer’in hastalar, yakınları ve toplum için oluşturduğu mali ve kişisel yüke de dikkat çekmeyi amaçlıyor. Alzheimer için 7 Zirve Tırmanışı: Anılar Her Şeydir kampanyasını Pfizer Inc.’in de ortak olduğu Alzheimer İmmünoterapi Programı finanse ediyor. Kampanyada toplanan fonlar, kâr amacı gütmeyen Alzheimer örgütleri olan Alzheimer’s Association (Alzheimer Birliği), Cure Alzheimer’s Fund™(Alzheimer Tedavi Fonu) ve National Family Caregivers Association’a (Ulusal Hasta Yakınları Birliği-NFCA) aktarılacak. Kampanyaya yapılan bağışlar bu üç Alzheimer kuruluşuna gidecek.

Alzheimer İmmünoterapi Programı adına Pfizer Kıdemli Medikal Direktörü Dr. Gregory Rippon, “Alan’ın Alzheimer hastalığına destek toplamak üzere dünyanın en yüksek zirvelerine tırmanma hedefini destekliyor, bir yıl sürecek bu girişimin Alzheimer’li hasta ve hasta yakınlarına umut ve esin kaynağı olmasını umuyoruz” diyor.

Alzheimer’s Association (Alzheimer Birliği) Strateji Direktörü Angela Geiger , ise, “Alzheimer’s Association olarak Alan’ın Alzheimer hakkında toplumu bilinçlendirmek ve Alzheimer’in olmadığı bir dünya yaratmak konusundaki kararlılığını içtenlikle takdir ediyoruz. Alan, Alzheimer’in insanlar ve sevdikleri üzerindeki yıkıcı etkisini yakından biliyor. Çoğu emeklilik yıllarını Alzheimer’li olarak ya da bir Alzheimer hastasına bakarak geçirecek olan 1950 kuşağını temsil ediyor” diyerek sözlerine şunları ekliyor: “Alan’ın bu çabalarının insanları Alzheimer hastalığına karşı bilinçlenmeye ve destek vermeye teşvik edeceğini umuyoruz.”

Alzheimer dünyada milyonlarca insanı etkiliyor. Bugün dünyada yaklaşık 20-25 milyon, Türkiye’de ise 400 bin Alzheimer hastası olduğu tahmin edilmektedir. Alzheimer’s Association’a göre halen sadece ABD’de 5,4 milyon insan bu hastalıkla yaşarken, yaklaşık 15 milyon kişinin de onlara bakım ve destek sağlaması gerekiyor.

Pfizer çalışanları her gün Türkiye’de ve dünyanın dört bir yanında zamanımızın en korkulan hastalıklarına karşı yeni tedaviler geliştirmek için çalışıyor. Dünyanın önde gelen biyofarma şirketi olarak sorumlulukları çerçevesinde, dünya genelinde güvenilir, erişilebilir sağlık hizmetlerini desteklemek ve arttırmak için sağlık profesyonelleri, hükümetler ve sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliği yapıyor.

Alzheimer Hastalığı

Alzheimer hastalığı bazı beyin hücrelerinin ölümüyle karakterize, kesin nedenleri bilinmeyen nörolojik bir hastalıktır. Halk arasında unutkanlığın eşlik ettiği hastalıklar için genellikle bunama (demans) terimi kullanılır. Bunama yaşlılığın doğal bir sonucu değildir. Bu nedenle her yaşlanan kişi bunamaz. Bu duruma en sık yol açan hastalık olan Alzheimer hastalığının belirtileri şunlardır:

Kişinin günlük yaşamını etkileyecek düzeyde unutkanlık, tanıdığı kişileri, eşyaların yerini hatırlayamama, kelime bulmada güçlük, para hesabında zorlanma, bildiği yolları karıştırma, her zaman yaptığı işlerin unutkanlık nedeniyle aksaması, dikkatin dağınık olması

Yukarıdaki belirtiler kişinin sosyal ve mesleki yaşamında hastalık öncesine göre belirgin bozulmaya neden olur. 85 yaşın üstündeki nüfusun %50'sinde Alzheimer hastalığının ortaya çıkması beklenir. Alzheimer vakalarının bir kısmının genetik mirasla ilişkili olduğu ortaya konulmuştur.

Hastalığın ilerlemesi 5 ile 20 yıl (ortalama süre 7 -8 yıl) sürebilir. Hastalığın en ileri evresinde Alzheimer hastasının 24 saat bakıma ihtiyacı olabilir. Beslenme, temizlik, tuvalet ihtiyacı ancak bir bakıcı tarafından sağlanabilecektir.

Hastanın üzerindeki etkisi bu derece büyük olan hastalığın hasta yakınları ve bakıcılarına da etkisi çok büyüktür.

Kullanım KoşullarıAydınlatma MetniSite Haritası Partners Bize Ulaşınİlgili LinklerBilgi Toplumu Hizmetleri Grant Seekers Media Gizlilik PolitikasıÇerez PolitikasıPfizer Worldwide Business to Business Web Sitesi Sorumlusu: Özgür Eryiğit
Bu sitedeki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.
Sitemizin ürünler bölümü sağlık mesleği mensupları içindir. Soru, öneri ve taleplerinizi bize Bize Ulaşın linkinden iletebilirsiniz.

©2023 Pfizer Türkiye, Esentepe Mah. Büyükdere Cad. Levent 199, No:199, İç Kapı No: 106, Kat: 26, 34394, Levent, Şişli / İstanbul - Türkiye
Tel: 0212 310 70 00 • Faks: 0212 310 70 50