Bulunduğunuz Sayfa : Ana Sayfa / Türkiye’de 50 yaş üstü yetişkinler zatürre riskinden habersiz!
2012 Yetişkin Sağlığı Anketi sonuçları, ülkemizde yetişkinlerin pnömokok hastalıklarıyla ilgili yeterli bilgiye sahip olmadıklarını gösteriyor. Pfizer ve GfK Healthcare tarafından 2012’de tamamlanan anket, hastalıkları önleme ve sağlıklı yaşlanma konusunda bilgilendirmeye duyulan büyük ihtiyacı ortaya koyuyor. Ankete göre Türkiye’de 50 ile 70 yaş arası yetişkinlerin yalnızca yüzde 5’inin bu hastalıklar hakkında bilgisi var.
17 Ekim 2012, İstanbul - Pnömokok hastalıkları hâlâ dünya çapında yılda yaklaşık 1 milyon 600 bin erişkinin hayatını kaybetmesine yol açıyor. Dünya nüfusunun ortalama yaşının artmasıyla birlikte pnömokok hastalıklarının yükünde de artış olacağı tahmin ediliyor. Bakteriyemi (kanda bakteri bulunması), menenjit ve pnömokok zatürresi dahil olmak üzere pnömokok hastalıkları, yüksek hastalık yapma ve ölüm oranlarıyla ilişkili önde gelen bir global halk sağlığı sorunu. İnsanlar yaşlandıkça bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı mücadele edebilme yeteneği azalıyor ve pnömokok hastalıklarına yakalanma riski artıyor.
Pnömokok hastalıkları en yüksek oranda küçük çocuklarda ve ileri yaştaki yetişkinlerde görülüyor. Aşılamayla özellikle ağır enfeksiyonların önlenmesi mümkün olabiliyor; bunun için de özellikle 50 yaş üstü risk gruplarının aşılanması öneriliyor. Ancak anket bulgularına göre risk grubunda olan 50 ile 70 yaş arası yetişkinlerin yalnızca %6’sı pnömokok hastalıkları geliştirme açısından risk altında olduğunun farkında.
Anketin diğer önemli çıktıları arasında şunlar yer alıyor:
Pnömokok hastalıkları hakkında bilgi eksikliği mevcut.3
50 ile 70 yaş arası çoğu yetişkin, pnömokok hastalıkları açısından risk altında olduğunu düşünmüyor.3
50 ile 70 yaş arası çoğu yetişkin, yetişkinlerin aşılanmasının koruyucu sağlığın ve sağlıklı yaşlanmanın önemli bir parçası olduğuna inanıyor. Ancak öncelikli olduğunu düşünmüyor.3
50 ile 70 yaş arası yetişkinlerin çoğu, sağlık personeli ile aşılanma konusunda hiç görüşmemiş.3
50 ile 70 yaş arası yetişkinler aşılanmama sebeplerini;
Pnömokok hastalıklarının hastalar ve hastaların bakımını üstlenen kişiler üzerindeki ekonomik ve duygusal etkisi hakkında bilgi eksikliği mevcut.3
“Teşhis konulmamış çok sayıda RA hastası var”
Proje yürütme kurulu üyelerinden biri olan ve atölye çalışmalarına katılan Prof. Dr. Nurullah Akkoç, basın toplantısında şunları söyledi: “Romatoid artrit iltihaplı romatizmal hastalıklar arasında en önemlilerinden biri. Toplumda yeterli farkındalığın olmaması nedeniyle, bu hastaların sadece üçte birine teşhis konulmuş durumda. Hastalığının farkında olmayan hastaların da tedavi sürecine katılmalarını sağlamamız önem taşıyor. Çünkü RA, hastaların yaşam kalitelerini düşüyor, tedavi edilmezse hastayı kalıcı sorunlarla yüz yüze bırakabiliyor. Randevu: RA’da Sanatla Buluşma projesinin bu açıdan büyük önem taşıdığına, toplumda hastalıkla ilgili bilincin güçlenmesine önemli katkılarda bulunduğuna inanıyorum.”
Erdil Yaşaroğlu: “Projede hastaların iletişime açık ve istekli olduklarını gördük”
Projeye katılan Karikatürist Erdil Yaşaroğlu da atölyelerin hastaların iletişime ne kadar açık olduklarını göstermesi ve hasta beklentilerini ortaya koyması açısından çok değerli olduğunu belirtti ve şunları söyledi: “Projeye hasta ve hekimler arasında yeni bir iletişim aracı kullanma hedefi ile yola çıktık. Her atölyede hastaların resimlerinde iç dünyalarına, hasta olarak yaşadıkları zorluklara ve umutlarına dair izler görmek çok etkileyiciydi. Buluşmalarda doktor ve hastalar eğlenceli bir gün geçirdi, hastalar moral buldu.”
Pfizer Terapötik Alan Müdürü Dr. Dilara Tezer ise şunları söyledi: “RA hastalığı ile ilgili toplumda bilincin güçlenmesine, hastalığın daha fazla konuşulur hale gelmesine destek olmayı amaçlıyoruz. Pfizer sponsorluğunda hayata geçirilen projede sanat, RA hastalarının kendi dünyalarını anlatmaları için bir araç olarak değerlendirildi. Projede gerçekleşen hekim hasta buluşmaları, ortaya çıkan çalışmalar ve etkinlik sonunda oluşturulan ortak bildirge; hekim ve hastaların romatoid artrit ile yaşamları konusunda çok güzel mesajlar içeriyor.
Hastalar ortak bildirgede sesini duyuruyor
Randevu: RA’da Sanatla Buluşma projesi süresince, her ilde düzenlenen atölyelere katılan hastaların görüşlerinden oluşturulan “Romatoid Artrit ile Yaşam Bildirgesi”, hastaların sesini duyuruyor: