Bize UlaşınBize UlaşınKullanım KoşullarıAydınlatma MetniSite Haritası
BaşlangıçAmacımızHakkimizdaBasın BültenleriPfizer’in Afrika’ya gönüllü giden ilk Türk elçisi döndü
Pfizer’in Afrika’ya gönüllü giden ilk Türk elçisi döndü

Aybike Budak, Pfizer’in Dünya Sağlık Dostları Programı çerçevesinde gönüllü olarak gittiği Afrika’da yeni bir dünya ile tanıştı…
 

Pfizer’in Afrika’ya gönüllü giden ilk Türk elçisi döndü


Tüm dünyada birçok sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren Pfizer’ın 2003 yılında başlattığı Pfizer Dünya Sağlık Dostları Programı çerçevesinde, az gelişmiş ülkelerdeki Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte çalışmak üzere ‘ödünç’ verdiği gönüllü çalışanlarından biri olan Pfizer Türkiye İnsan Kaynakları Sorumlusu Aybike Budak, Namibya’daki 6 aylık görevini tamamladıktan sonra edindiği ilginç deneyimlerle Türkiye’ye geri döndü.

7 yıldır sürdürülen programa katılan 194 Pfizer gönüllüsü arasındaki ilk Türk gönüllü olan Aybike Budak, Ekim 2008-Mart 2009 tarihlerinde IntraHealth International adlı Sivil Toplum Kuruluşu’nun yürüttüğü Capacity projesinde görev aldı. Budak, “Bambaşka ülkelerden gelmiş çokuluslu ekiplerle çalışmak hem özel, hem de profesyonel hayatta kültür farklılıklarına uyum konusunda beni oldukça geliştirdi. Farklı bakış açıları, farklı iş yapış biçimleri, farklı şirket kültürlerini görmek, iş yapmak, insanın esneklik ve uyum becerisini artırıyor” diye konuştu.

Pfizer’ın 7 yıl önce doktor ve hemşirelerden oluşan 20 kişilik bir ekibi, az gelişmiş ülkelerde görev almak üzere görevlendirmesiyle başlayan Pfizer Dünya Sağlık Dostları Programı çerçevesinde gönüllüler; operasyonel, idari veya stratejik zorlukların aşılmasında, destek olduğu kuruma yardım etmek üzere mesleki becerilerini kullanarak ve becerilerini yerel personele aktararak uzun süreli sürdürülebilir değişimi sağlamak için çalışıyorlar.

Bu program kapsamında Afrika’da 6 ay yaşayan Pfizer Türkiye İnsan Kaynakları Sorumlusu Aybike Budak da Nambiya’da geçirdiği zaman zarfında, farklı kültürlerin iş yapış tarzını takip etme şansı buldu.

“Zengin deneyimlerle görevimin başına döndüm!”

Sivil Toplum Kuruluşu’nda çalışmanın çok farklı bir deneyim olduğunu belirten Budak, Türkiye’ye döndüğü için mutlu olduğunu belirtirken Nambiya’da edindiği deneyimleri şöyle aktardı:

“STK dünyası kurumsal dünyadan çok farklı bir dünya, bu yolda çalışan insanların dünyası da aynı şekilde. Bunun haricinde Nambiya’daki çalışmalarım nedeniyle ülke içinde seyahat etme, dolayısıyla kırsal bölgelerdeki kültürü öğrenme, sağlık hizmetlerini, yaşanan sıkıntıları yakından inceleme şansım oldu. Yapılan çalışmaların nedenini, kapsamını ve sonuçlarını da gözlemleyebildim. HIV/AIDS’le savaşmanın detaylarını öğrendim. Bu hastalığa yakalanmış insanlarla tanıştım, diğer insanları bu hastalıktan korumak ve bilinçlendirmek için gönüllü çalışmalarını izledim. Toplumsal sorumluluk projelerine verilen desteğin değerini çok iyi anladım. Şirketimizin projesinin önemini çok daha iyi kavradım, projenin bir parçası olmuş olmaktan dolayı onur duydum.”

“Dolu dolu geçen 6 ayın sonunda fark ettim ki farklı bir dünyada iş hayatı ve Afrika gibi renkli bir kıtada edindiğim sıra dışı deneyimler bana çok şey öğretti. Kısacık bir sürede de olsa, bilgi birikimimi ihtiyacı olanların yararına kullanabildiğim için çok mutluyum” diyen Aybike Budak, Afrika’da kazandığı yeni deneyimleri, öğrendikleri ve geliştirdiği global yardımseverlik vizyonuyla Türkiye’deki görevine devam edecek.

Editöre Not:

Pfizer Dünya Sağlık Dostları Programı (Global Health Fellow) Nedir?
Bu sene 7. yılını tamamlayacak Pfizer Dünya Sağlık Dostları Programı (Global Health Fellow), gelişmekte olan ülkelerdeki sağlık çalışanlarına duyulan ihtiyacın farkına varılması sonucunda bu ülkelerde sağlık altyapısının inşa edilmesini sağlamak amacıyla oluşturulmuştur.

Pfizer Dünya Sağlık Dostları programı aracılığıyla Pfizer, çalışanlarını, sağlıkta karşılaşılan zorluklarla mücadelenin ön saflarında hizmet vermek üzere gelişmekte olan 34 ülkenin yanı sıra bu sene Vietnam, Macaristan, Meksika, Çin, Nepal ve Amerika’daki STK’lara da göndermeye başlamıştır. Pfizer Dünya Sağlık Dostları Programına katılan Pfizer çalışanları, Pfizer Sağlık Dostu olarak adlandırılırlar. Pfizer Sağlık Dostları, mesleki uzmanlıklarını kullanarak, kar amacı gütmeyen kuruluşlarla ve devlet kuruluşlarıyla işbirliği içinde, yetersiz hizmet gören kesimlerin sağlık hizmetlerine erişimini iyileştirmek için tam zamanlı çalışmaktadırlar. Program, topluma sağladığı katkıların yanı sıra çalışanlarımıza ve şirkete kattığı değerle de uluslararası kurumsal gönüllülüğün “sınıfının en iyisi” olarak tanınan bir modelidir. 2003 yılından bugüne, 194 Pfizer Sağlık Dostu, bildiklerini paylaşmak, yeni beceriler edinmek ve sağlık hizmetlerinin geliştirilmesi için çözüm aramak üzere üstlendikleri 3 ila 6 ay süren görevleri esnasında yerel ortaklar ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte çalışmış ve onlara becerilerini aktarmışlardır.

Programa başvuru şartları
Az gelişmiş ülkelerdeki Pfizer ile birlikte çalışan STK’lar hangi ülkede ve hangi pozisyonda çalışacak kişilere ihtiyaç olduğunu belirleyerek Pfizer’a haber veriyor. İç iletişim ağı ile çalışanlara geçilen bu bilgiler doğrultusunda, çalışanlar uygun pozisyonlara başvuruda bulunuyor. Ancak başvuruda bulunmak için 5 yıllık Pfizer geçmişi, iyi bir performans ve yönetici desteği gerekiyor. Pfizer’de gerçekleştirilen ön elemenin ardından gönüllüler iş başvurusunda bulundukları Sivil Toplum Kuruluşu’nun yetkilisi tarafından mülakata alınıyor ve pozisyona uygunluğu teyid ediliyor. İşe alınan gönüllü Pfizer çalışanı daha sonra New York’taki 4 günlük oryantasyon eğitimine katılıyor.

Program Nasıl İşler?

  • Sivil toplum kuruluşları bölgelerdeki acil ihtiyacı değerlendirir ve ihtiyaç duyulan iş tanımlarını Pfizer’e gönderir.
  • Programa katılmak isteyen Pfizer çalışanları, bu program için hazırlanan web sitesini ziyaret ederek ihtiyaç duyulan pozisyonları görür ve online başvuruda bulunabilir.
  • Doldurulan başvurular ilk olarak bölümler arası Pfizer İnceleme Komitesi tarafından değerlendirilir. Daha sonra önerilen başvurular mülakat ve seçim için sivil toplum kuruluşlarına gönderilir. Ardından Pfizer Dünya Sağlık Dostları Programı ekibi seçimi doğrular ve Pfizer İK, aday dağıtımını onaylar.
  • Pfizer, bu görev boyunca Sağlık Dostlarının maaşlarını ödemeye, seyahat ve geçim masraflarını karşılamaya devam eder. Sağlık Dostlarının her ay online bültenler ve çalışma raporları hazırlayarak Pfizer Dünya Sağlık Dostları Programı Ekibine ve Pfizer Yöneticilerine sunmaları beklenir.
  • Görev sonunda, çalışanların mesleki gelişimlerine devam etmelerine destek olmak amacıyla performans değerlendirmeleri yapılır.
Kullanım KoşullarıAydınlatma MetniSite Haritası Partners Bize Ulaşınİlgili LinklerBilgi Toplumu Hizmetleri Grant Seekers Media Gizlilik PolitikasıÇerez PolitikasıPfizer Worldwide Business to Business Web Sitesi Sorumlusu: Özgür Eryiğit
Bu sitedeki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.
Sitemizin ürünler bölümü sağlık mesleği mensupları içindir. Soru, öneri ve taleplerinizi bize Bize Ulaşın linkinden iletebilirsiniz.

©2023 Pfizer Türkiye, Esentepe Mah. Büyükdere Cad. Levent 199, No:199, İç Kapı No: 106, Kat: 26, 34394, Levent, Şişli / İstanbul - Türkiye
Tel: 0212 310 70 00 • Faks: 0212 310 70 50