Bize UlaşınBize UlaşınKullanım KoşullarıAydınlatma MetniSite Haritası
BaşlangıçAmacımızHakkimizdaBasın BültenleriHacettepe Üniversiteli 2 Araştırmacı Doktorun Ankara’dan Amerika’ya uzanan inovasyon yolculuğu
Hacettepe Üniversiteli 2 Araştırmacı Doktorun Ankara’dan Amerika’ya uzanan inovasyon yolculuğu

Pfizer Türkiye, geçtiğimiz yıl Türkiye’deki Ar-Ge ortamının geliştirilmesi ve ilaç keşfinin önünün açılması hedefiyle, Hacettepe Üniversitesi ile Türk ilaç sektöründeki ilk akademi-sanayi işbirliğine imza atmıştı. Proje kapsamında yürütülen bir dizi program çerçevesinde şimdi de Hacettepeli iki araştırmacı doktora, Pfizer’in en önemli biyomedikal Ar-Ge merkezlerinden ABD Connecticut’ta bulunan Groton’da ve protein bazlı yeni ilaç keşiflerinde öncü Ar-Ge merkezi San Francisco’daki Rinat’ta staj imkanı sağlandı.

Hacettepe Üniversitesi ve Pfizer, ülkemizde ilaç alanında Ar-Ge ve inovasyonu desteklemek üzere 2009’dan bu yana pek çok projeye imza atıyor. Bilim insanlarımızın projelerine global bilim dünyasının kapılarını açan işbirliği kapsamında yürütülen çalışmalar, ülkemizde ilaç alanında inovasyon çalışmalarını destekleyecek bir ortamın geliştirilmesi ve yeni molekül keşfi alanında yürütülen çalışmaların desteklenmesi adına büyük önem taşıyor.

Dünyada ve Türkiye’de Ar-Ge çalışmalarının geliştirilmesine öncülük eden projeleri ile Pfizer Türkiye, akademi-sanayi işbirliklerinde öncü bir rol üstleniyor.

Hacettepeli araştırmacıların yeni ilaç molekülü keşfine yönelik Groton ve Rinat’da yapacakları projelerin ülkemizde ilaç alanında inovasyon çalışmalarını destekleyecek bir ortamın geliştirilmesine katkı sağlaması bekleniyor.

“Ülkeme daha donanımlı ve daha üretken bir bilim insanı adayı olarak dönmeyi hayal ediyorum”

Hacettepeli 2 araştırmacı doktorun, Pfizer’in dünyaca ünlü Ar-Ge merkezlerinde yapacakları çalışmalar farklı alanlarda yoğunlaşıyor. 2009 yılında Hacettepe Üniversitesi’nden mezun olup, 2009 yılı Eylül ayında girdiği TUS sınavı sonrasında Hacettepe Üniversitesi Tıbbi Genetik Anabilim Dalı’nda uzmanlık yapmaya hak kazanan Arda Çetinkaya şu anda uzmanlık eğitiminin 1. yılını tamamlamaktadır. Çetinkaya uzmanlık eğitiminin yanı sıra MD-Phd Programı (Tıp Doktoru-Bilim Doktoru Bütünleşik Programı) çerçevesinde Hacettepe Üniversitesi Tıbbi Biyoloji Anabilim Dalı bünyesinde doktora çalışmalarını yürütüyor. Arda Çetinkaya, Pfizer’in biyomedikal alanda en önemli Ar-Ge merkezlerinden Connecticut Groton’da önemli çalışmalara imza atıyor.

Hacettepe Üniversitesi ve Pfizer işbirliği ile Groton’da staj yapma imkanı elde ettiğini öğrendiğinde çok heyecanlandığını belirten Çetinkaya, heyecanını şu sözlerle anlatıyor; “Pfizer ile ilk tanışmam Pfizer ve Hacettepe Üniversitesi’nin işbirliği sonucu 9 Mart’ta düzenlenen Ar-Ge toplantısında gerçekleşti. Bu toplantıda karşılaştıklarım gerçekten merak uyandırıcıydı. Çok aşamalı uzun ve zorlu bir sürecin ardından Pfizer’in desteği ile ABD Groton’da bulunan Pfizer’in Global Araştırma ve Geliştirme Laboratuvarlarına iki aylık bir yaz stajı için gitmeye hak kazandım. Hacettepe Üniversitesi’nin de desteklediği bu işbirliği sonucunda ülkeme daha donanımlı ve daha üretken bir bilim insanı adayı olarak dönmeyi hayal ediyorum.”

“Bu staj, ‘kanser’ bilmecesinin kalan parçalarını bulmamda yeni pencereler açacak”

Geçtiğimiz yıl Hacettepe Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra Eylül ayındaki TUS sınavı sonrasında Hacettepe Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünde uzmanlığını kazanan ve doktorasını MD-PhD çerçevesinde Tümör Biyolojisi ve İmmunoloji konuları üzerinde yapan Dorina Rama ise Pfizer’in protein bazlı yeni ilaç keşiflerinde öncü Ar-Ge Merkezi Rinat’da çalışmalarına devam ediyor. Dorina, San Francisco’da yapacağı çalışmaların insanlığın karşı karşıya olduğu en tehlikeli hastalıklardan biri olan kanser için yeni pencereler açacağını şu sözlerle anlatıyor; “Pfizer ve Hacettepe Üniversitesi’nin klinik araştırmacılara farklı bilim alanlarında araştırma yapma olanağı veren ve Türkiye’de türünün ilk örneği olan MD-PhD programına seçildiğim için çok şanslıyım. Bu bana onkoloji dahil farklı konular üzerinde çalışan en gelişmiş ve başarılı bilimsel merkezlerden birini ziyaret etme fırsatı verdi. Bu staj deneyimi orada kullanılan ileri teknoloji konusunda bilgi edinmemi sağlamanın yanı sıra, ‘kanser’ bilmecesinin kalan parçalarını bulmama yardımcı olacak yeni pencereler açacak.”

Hacettepeli araştırmacıların staj deneyimleri, “Pfizer Inovasyon” Facebook sayfasında

Hacettepeli araştırmacılar Arda ve Dorina, yaşadıkları deneyimleri düzenli olarak “Pfizer Inovasyon” isimli Facebook www.facebook.com/PfizerInovasyon sayfasından paylaşıyorlar. Arda ve Dorina deneyimlerini yazdıkları kişisel notların yanısıra bu sayfayı video ve fotoğraflarla da renklendiriyor.

“Biyoteknolojinin doğum yeri San Francisco’dan selamlar!”

Dorina, yaşadığı deneyimleri büyük bir heyecanla paylaşıyor; “Şu an staj yaptığım Pfizer-Rinat Ar-Ge Merkezi, 'Biyoteknolojinin doğum yeri’ olarak bilinen Güney San Francisco'da yer alıyor. Rinat laboratuarlarının, protein temelli tedavilerin gelişmesinde önemli yeri var. Geçtiğimiz günlerde burada çalışan bilim adamları ile tanışma fırsatım oldu. Çoğu genç ve dünyanın farklı ülkelerinden gelmişler ve farklı alanlarda çalışıyorlar. Laboratuvarların bazılarını gezerken bizim laboratuarlarımıza ne kadar benzediğini gördüm. Merkezimiz iki katlı, benim ofisim de birinci katta. Beyaz önlüğüm Pfizer-Rinat yazısını taşıyor. Ar-Ge merkezi kafeteryasındaki haritaya bakınca Türkiye’nin bayrağı olmadığını fark ettim. Kendim bir bayrak hazırlayıp haritaya ekledim. Bu staja gelmemi sağlayan Pfizer Türkiye teşekkürler…”

“Projelerin bir parçası olmak beni çok heyecanlandırıyor”

ABD’nin Connecticut eyaletinde Thames Nehri’nin okyanus ile buluştuğu yerde küçük bir şehir olan Groton’da staj yapan Arda Çetinkaya ise deneyimlerini şöyle paylaşıyor; “İlk günümde Pfizer çalışanları bana çok yardımcı oldu. Burada çalışacağım farmakogenomik laboratuvarında beni, birlikte çalışacağım yeni iş arkadaşlarımdan biri karşıladı. Burada Alzheimer hastalığının genetik kökenlerini araştıran bir grup ile çalışıyorum. Hastalığın oluşumundan sorumlu genleri saptamak amacı ile Türkiye’deki araştırma koşullarının ilerisinde büyük ölçeklerde araştırmalar yapılıyor”.

Dorina Rama ise “Katıldığım çalışmaların bir diğeri de hepatosellüler karsinoma ile ilgili. HCC biyolojisini inceleyip tedavi geliştirmeye çalışıyoruz. Bu projenin bir parçası olmak beni çok heyecanlandırıyor. Ayrıca iki haftadır yaptığım deneylerin sonunda ilk datalarımı biriktirmeye başladım. Pfizer-Rinat Ar-Ge merkezinde yürütülmekte olan diğer çalışmalar ile ilgili haftalık toplantılarda bilgi ediniyorum. Bu toplantılar sayesinde Türkiye’de kullanılmayan bazı teknolojileri de öğrenme fırsatım oldu” cümleleri ile deneyimlerini paylaşıyor.

Dorina ve Arda, laboratuvarlarda yaptıkları çalışmalardan vakit buldukları zamanları ise çevreyi gezerek değerlendiriyorlar. Farklı kültürleri tanıma imkanı bulan araştırmacılar, Pfizer Inovasyon Facebook sayfasında bu deneyimlerini de renkli bir şekilde paylaşıyorlar.

www.facebook.com/PfizerInovasyon (linke tıklayarak sayfayı görüntüleyebilirsiniz)

Kullanım KoşullarıAydınlatma MetniSite Haritası Partners Bize Ulaşınİlgili LinklerBilgi Toplumu Hizmetleri Grant Seekers Media Gizlilik PolitikasıÇerez PolitikasıPfizer Worldwide Business to Business Web Sitesi Sorumlusu: Özgür Eryiğit
Bu sitedeki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.
Sitemizin ürünler bölümü sağlık mesleği mensupları içindir. Soru, öneri ve taleplerinizi bize Bize Ulaşın linkinden iletebilirsiniz.

©2023 Pfizer Türkiye, Esentepe Mah. Büyükdere Cad. Levent 199, No:199, İç Kapı No: 106, Kat: 26, 34394, Levent, Şişli / İstanbul - Türkiye
Tel: 0212 310 70 00 • Faks: 0212 310 70 50