Bize UlaşınBize UlaşınKullanım KoşullarıAydınlatma MetniSite Haritası
BaşlangıçAmacımızHakkimizdaBasın BültenleriBeşiktaş’ın kalp sağlığı ölçüldü!Beşiktaş’ın kalp sağlığı ölçüldü!

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın desteği ile bir araya gelen konusunda uzman 5 tıp derneğinin Pfizer’in koşulsuz katkıları ile yürüttüğü ‘Kalbinizi koruyun. İçinde sevdikleriniz var.’ kampanyası kapsamında“Risk büyük, önlem kolay!" başlıklı programın 7.si Beşiktaş Belediyesi’nin işbirliği ile gerçekleştirildi.
 

Kalp ve damar hastalıklarını önlemek ve bu nedenle ölümleri azaltmak amacıyla, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın himayesinde bir araya gelen Türk Kardiyoloji Derneği, Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği, Türk Nöroloji Derneği, Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği ve Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği’nin, Pfizer’in koşulsuz katkıları ile başlattığı ‘Kalbinizi koruyun. İçinde sevdikleriniz var’ adlı eğitim ve toplum bilinçlendirme kampanyası tüm hızıyla sürüyor

10 yıllık kalp ve damar hastalığı risk oranınızı mutlaka öğrenin!
Kampanya kapsamında çeşitli kurumlara ve vatandaşlara yönelik düzenlenen ‘Risk büyük, önlem kolay!" başlıklı programların yedincisi, Beşiktaş Akatlar Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Beşiktaş Belediyesi’nin işbirliğiyle yapılan toplantıda, Türk Kardiyoloji Derneği Bilimsel Yayın Organı ‘TKD Arşivi Editörü’, TKD Yurtdışı İlişkiler Kurulu Başkanı, İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Vedat Sansoy, sağlıklı beslenme ve sporla zenginleşen, sigaradan uzak bir yaşam tarzının kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürdüğünü ifade etti. Prof. Dr. Vedat Sansoy konuşmasının devamında, kalp ve damar hastalıkları için önlenebilir risk faktörlerinin sağlıklı bir yaşam tarzıyla minimuma indirilebileceğini vurguladı. Seminerin hemen ardından isteyen tüm katılımcıların, 10 yıllık toplam kalp ve damar hastalığı geçirme riski hesaplanarak, risk değerleri paylaşıldı.
1,5 yılını tamamlamak üzere olan ‘Kalbinizi koruyun. İçinde sevdikleriniz var’ kampanyası, toplumun olduğu kadar hekimler üzerinde de kalp ve damar hastalıkları, risk faktörleri ve değiştirilebilir risk faktörlerine müdahale edilmesi konusunda farkındalığın artırılmasını hedefliyor. Bu süreç içersinde, doktorları bilgilendirmek üzere yapılan ‘Hekim Bilgilendirme Toplantıları’ çerçevesinde, 18 ilde gerçekleştirilen uydu sempozyumları ile seminerler aracılığıyla 6.000 pratisyen hekime ve 1.000 uzman hekime ulaşıldı ve hazırlanan hekim eğitim kitleri 30.000 hekime dağıtıldı.

Kardiyovasküler Risk Platformu yetkilileri, kampanya kapsamında bugüne kadar belediyelerin işbirliğiyle gerçekleştirilen bilinçlendirme toplantıları ve ücretsiz risk değerlendirme aktivitelerinde 1.500’den fazla kişiye ulaşıldığını, katılımcılara risklere karşı alınacak önlemler ile kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan hastalık ve ölümlerin önüne geçilmesinin mümkün olduğu mesajının verildiğini bildirdi.

Önümüzdeki aylarda, yerel yönetimlerle ortaklaşa bilinçlendirme programlarına İstanbul’da 7, Ankara’da 6 ve İzmir’de 6 belediye ile devam edilecek. 3 büyük ilde 6.000 kişiye birebir eğitimlerle ulaşılması hedefleniyor.

Siz de risk altında mısınız?
Sigara, aşırı kilo, hareketsiz yaşam tarzı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, yaş/cinsiyet, birinci derece akrabalarda erken yaşta kalp ve damar hastalığı öyküsü, kalp ve damar hastalıklarına yakalanmakta risk faktörleri olarak sıralanıyor. Bu riskleri azaltmak üzere, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın desteği ile güç birliğinde bulunan konusunda uzman 5 tıp derneği bir araya gelerek, basit, kolay anlaşılır, olası risklerin öngörülebileceği, güncel ve ülkemize uyarlanmış bir risk hesaplama modeli konusunda fikir birliğine varmış ve bu doğrultuda ortak bir bildiri hazırlanmıştı.

10 yıllık kalp ve damar hastalığı riskimi nasıl ölçtürebilirim?
Toplam kalp ve damar hastalığı riskinin hesaplanmasında kullanılmak üzere tercih edilen Joint British Societies (JBS) modelinin Türkiye’ye uyarlanmış şekli olan bu modelle 10 yıllık koroner arter hastalığı, inme ve geçici iskemik atak da dahil tüm kalp ve damar hastalıkları risk olasılığı hesaplanabiliyor.

10 yıllık kalp ve damar hastalığı risk oranını öğrenmek isteyen vatandaşların en yakındaki sağlık kuruluşuna başvurarak, doktordan risklerini öğrenmeyi talep etmesi yeterli.

Dernekler hakkında daha ayrıntılı bilgi için :

Türk Kardiyoloji Derneği : http://www.tkd.org.tr
Türk İç Hastalıkları Uzmanlık Derneği : http://www.tihud.org.tr
Türk Nöroloji Derneği : http://www.noroloji.org.tr
Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği : http://www.temd.org.tr
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği : http://www.thbhd.org

Kullanım KoşullarıAydınlatma MetniSite Haritası Partners Bize Ulaşınİlgili LinklerBilgi Toplumu Hizmetleri Grant Seekers Media Gizlilik PolitikasıÇerez PolitikasıPfizer Worldwide Business to Business Web Sitesi Sorumlusu: Özgür Eryiğit
Bu sitedeki bilgiler, bir hekim veya eczacıya danışmanın yerine geçemez. Daha fazla bilgi için bir hekime ve/veya bir eczacıya başvurunuz.
Sitemizin ürünler bölümü sağlık mesleği mensupları içindir. Soru, öneri ve taleplerinizi bize Bize Ulaşın linkinden iletebilirsiniz.

©2023 Pfizer Türkiye, Esentepe Mah. Büyükdere Cad. Levent 199, No:199, İç Kapı No: 106, Kat: 26, 34394, Levent, Şişli / İstanbul - Türkiye
Tel: 0212 310 70 00 • Faks: 0212 310 70 50